כותרת בעיתון מדברת על דירוג העשירים בישראל, כותרת המשנה מסכמת “כך ממשיכים עשירי ישראל להתנתק משאר 99% של הציבור” לי העניין מזכיר שוב ושוב את עיקרון משחק המונופול והוא שלאחר מספר סיבובים אם אחד הצדדים אסף מספיק נכנסים ועושר שאר המשתתפים הסיכויים שלהם להגיע למשהו הולך ונחלש.
הדרך היחידה לשנות את המאזן היא בעזרת חלוקה אחרת של העושר, זה יכול להיות מהבנה עצמית של העשריים וחלוקה למטה של העושר, זה יכול להיות בצורה כפויה דרך מיסוי (כגון מס ירושה הכה צודק ומוסרי) וזה יכול לקראת בכוחות עצמנו דרך מסחר שיפוטי בשוק ההון שמאפשר לנו אט אט להגיע לתוצאות מעריכיות.
בכל זאת כאמור 99% אחוז מעדיפים להשלים עם מצבם או גרוע מכך להאשים משהו אחר במצבם, חשוב מאוד להמשיך ולעשות, ישנה אמריה שאומרת You can’t expect to hit the jackpot if you don’t put a few nickels in the machine. [F. Wilson].
אני מאוד אוהב את טים הרפורד (כלכן ועיתונאי בריטי, יש בו ערכים ותוצרות חשיבה רבות שמצאתי אצל ריצארד וייקוף, הכלכן הסמוי שעליו הוא מדבר (ספר משנת שיצא לפני כעשור) די מזכיר את האיש המורכב שעליו מדבר וייקוף בספריו.
הוא מנסה להבין את עולם הכלכלה והתנהלות דרך “הכלכלן הסמוי” הוא מסביר זאת יפה דרך השאיפה של הכלכלה להבין אנשים (שים לב לא של האנשים להבין כלכלה) וכך הוא כותב: “השאיפה הכוללת של הכלכלה להבין אנשים: בתוך יחידים, בתור שותפים, בתור מתחרים, ובתור חברים של הארגונים החברתיים הגדולים הנקראים “כלכלות”.
רק ההבנה התהליכית בכל המקרים שהזכרתי או מצד “השאיפה של הכלכלה” (תורותו של טים הרפורד) או מצד הבנת צורת החשיבה והתנהלות של “הכסף החכם” (תורתו של ריצארד וייקוף) או שניהם גם יחד ניתן לפצח את המכונה ולשנות את המאזן שהזכרתי בהתחלה עליו ממצב של 1% של עשרים לאחוז הולך וגדל של עשרים.
ניתוח שיפוטי שבו בחרתי להתמחות אינה סיסמת בידול כי עם תורת עמוקה של הבנה תהליכית, אשר מאפשרת לך להנות מהשפע הקיים ולשבור את כללי המונופול.
תמונת מצב
הדבר הראשון בהתבוננות שאני רוצה שתביט עליו כשאתה מגיע לנתח את השוק הוא לא מי יותר חזק הקונים או המוכרים אפילו לא מה המגמה השלטת כרגע. הדבר הראשון שאני רוצה שתביט עליו כשאתה בא לנתח את השוק הוא היכן אתה נמצא במרחב הכולל.
רק אחרי שהבנת היכן אתה נמצא במרחב הכולל, ניתן להתחיל ולנתח בצורה פרטית את המצב וכל זאת בהתייחס למרחב הכולל. במקרה שלנו אנו כאמור מצויים בתנועה צידית של מספר חודשים, בתוכך נמצאנו בדשדוש צר במרכז התנועה הצידית, שנפרץ בצורה שורית לאחרונה.
האם זהו המקום הטוב ביותר לעשות עסקאות חדשות, התשובה החד משמעית היא – לא! השוק במקום הזה עוד עלול לתעתע הן בקונים והן במוכרים ויש לקחת זאת בחשבון בהתנהלות, דהיינו לשים סטופים במקומות חד ערכיים ולהקטין עסקאות בהתאם.
לדעתי ההזדמנות הטובה להצטרפות לא תהיה כעת במהלך העולה הנוכחי כי עם בכישלון התנועה הירודת הבאה
לולאת ההרגל לשוק דרכים רבות לקחת לנו את הכסף, זה נורא מעצבן שקוראים זאת, אתה אפילו עלול לחוש איזה חוסר אונים מול המשפט ״לשוק דרכים רבות לקחת לנו את הכסף!״ נשמע כמו עוד קונספירציה של משהו גדול שאיננו יכולים לעמוד מולו – איך אני זהר יעמוד מול כל אותם מערכות (כך הסיפור השקרי נבנה בראש). […]
ההבנה החשובה – ישנם כמה מדרגות של התבוננות על המצב (כאנשים לומדים), השואלים את השאלות הבאות, היכן וממתי ידעתי להפסיק לקנות? היכן וממתי ידעתי להתחיל לחפש למכור? לפעלתי? לא פעלתי? למה?
התבוננות בסכומו של היום האתמול רק מחזק את כל שרשמנו אתמול ואת הקושי איך מצד אחד התמונה והמיקום הם מיקומי מכר ואיך מצד שני הקונים נכנסים באזור התמיכה והמחיר והמפה מסתיימים ללא שינוי – על כן דעתי מאתמול ממשיכה יכלנו שוב לסיים את הסקירה ואין לי מה לחדש. ראינו כיצד פרסומי החשש להעלת הריבית גרמו […]
פתיחה רבים מהסוחרים אינם מבינים את חשיבות שער הפתיחה, הם מבינים ודאי את חשיבות שער הסגירה (רוב העולם בחשיבות יתר), היתר המקצועני מבין את חשיבות הגבוה והנמוך, אבל מעט מאוד אנשים מבינים את חשיבות שער הפתיחה. ניתן לרשום פרק שלם בתוך ספר על מסחר על שער הפתיחה, לעת עתה אכתוב שהוא משרת בעיקר את הסוחרים […]