המון אנשים מפספסים הזדמנויות עסקיות ומסחריות ומתרחקים מכל מה שנתפס בעיניהם כסיכון, בעיקר מהזדמנויות אשר עשויות להוביל אותם להמריא לחופש כלכלי ובבטחה. כל זאת בגלל הגישה וההבנה שלהם את הסיכון.
האם גם אתם חושבים ששוק ההון הוא מקום מסוכן שכדאי להתרחק ממנו? האם גם אתם מאלה שבטוחים ש”כדי להרוויח הרבה צריך לסכן הרבה (ואין לנו)”? או שמא אתם בכלל מוותרים כי “רק הגדולים יכולים (ואני קטן)”?
על 3 טעויות גדולות שהציבור נופל בהן בגישתו לסיכון וכיצד להתגבר עליהן בהצלחה, במאמר שלפניכם. מוזמנים לקרוא, ליישם ולשתף.
כפי שניתן לראות, המון אנשים מתרחקים משוק ההון, או גרוע מכך מגיעים אליו ללא הבנת הסיכון. מסכנים הרבה מתוך הרצון או התשוקה להרוויח הרבה וע”י כך מפסדים כסף, זמן יקר ולעיתים את כל הונם.
הבנה אחרת של תפיסת הסיכון יכולה להוביל אתכם לתוצאות אחרות לגמרי משל מרבית הציבור. הנה הן 3 הטעויות הקריטיות שעומדות בינכם לבין ההצלחה, ואלה הן: עוד מעט נראה מהי הטעות החמורה מכולן בהתייחס לסיכון. אבל תחילה הנה הטעות הראשונה: ‘שוק ההון הוא מקום מסוכן’.
טעות מס’ 1:”שוק ההון הוא מקום מסוכן”
הטעות הראשונה של מרבית האנשים שנמצאים באמצע החיים ומחפשים מקור הכנסה נוסף היא הפרדיגמה כי שוק ההון הוא מקום מסוכן.
זאת טעות שעלולה לעלות להם ביוקר, כי ההבנה הזאת מדירה את אותם אנשים מתחום בעל ערך שעשוי להביא אותם לחופש כלכלי וגיאוגרפי. הם מפספסים הזדמנות מלהיבה לשיפור כלכלי ואישי והולכים למקומות מסוכנים יותר.
לעיתים גרוע מכך- הם פועלים בשוק מבלי להבין אותו, מפסידים הון רב ומאשימים את השוק ואת שאר העולם במקום לקחת אחריות על התנהלותם הבלתי מקצועית.
“כולם יודעים ששוק ההון הוא מקום מסוכן, אז איך אתה פותר את עניין הסיכון?”
הפתרון הוא מאוד פשוט. תחילה צריך להבין מהו ‘סיכון’. ברגע שנבין מהו סיכון וכיצד נוכל לשלוט עליו, נוכל ליהנות בהצלחה מהסיכוי שהוא מייצר.
יתרה מזאת, ברגע שנגדיר מהו סיכון נוכל להעמיד כל דבר במבחן ההגדרה. ובכך להבין האם הוא מסוכן ועד כמה?
שוק ההון הוא בסה”כ שוק מסחרי כמו כל שוק או קניון שאתם מכירים. תפקידו לאפשר למבקרים בו לקנות ולמכור, המוצרים בו הם מגוונים ומכילים את כלל תחומי החיים ומיד נעמיד אותו במבחן הסיכון.
ברצוני להדגיש כי הסכנה הגדולה ביותר בהתייחס לסיכון בשוק היא דווקא לא לדעת להגדיר את הסיכון, אז תחילה נתחיל מהגדרה מקצועית ובדוקה להערכת סיכון.
ההגדרה היא פשוטה והגיונית: אנחנו מגדירים סיכון בדרך הפשוטה והמדויקת והיא היכולת שלנו לשלוט במחיר הטעות. או במילים פשוטות, ביכולת שלנו לשלוט בכמה כסף נפסיד במקרה של אי הצלחה (ולא משנה מאיזו סיבה הדבר לא צלח).
היכולת לשלוט במחיר הטעות תלויה בראש ובראשונה בסחירות של מוצר מסוים, ככל שמוצר או שוק סחירים יותר כך היכולת שלנו לשלוט במחיר הטעות – גבוהה יותר.
כך שמוצר סחיר מאפשר בכל רגע ורגע נתון להיכנס לעסקה במחיר השוק ולצאת מעסקה במחיר השוק. ולהיפך, ככל שמוצר הוא פחות סחיר- הדרך להיכנס ולצאת מעסקה תהיה דרך סעיף המחיר (ופגיעה במחיר הטעות שנשלם).
שני מבחני הסיכון
מכאן נסכם שהמבחן הראשון של סיכון הוא רמת סחירות.
מצד הסחירות- שוק ההון הוא המקום הסחיר ביותר הקיים בעולם המסחר. ובכך הוא מאפשר לנו כניסה ויציאה לעסקה בכל רגע נתון כמעט. תוך כדי התנהלות מקצועית לשליטה במחיר טעות.
המבחן השני שיתווסף על המבחן הראשון הוא עלות העסקה. השפעתו על מחיר הטעות היא ברורה, ככל שעלות ביצוע העסקה גדל (עמלות ועלויות נלוות) כך היא מעמיסה על מחיר הטעות.
גם כאן שוק ההון מנצח! מחיר הטעות או מחיר ביצוע העסקה הוא מן הנמוכים מבין ענפי המסחר השונים הקיימים בעולם המסחר.
לדוגמא:
דוגמא לתפיסה שגויה של הרוב: הרוב בטוח, לדוגמא, שהסיכון בשוק הנדל”ן פחות מהסיכון בשוק ההון. שוק הנדל”ן נתפס כמקום יציב ובטוח, אולם צפויה לכם הפתעה. בואו נבחן את עניין תחום הנדל”ן בשני המבחנים להגדרת הסיכון:
זוכרים את המבחנים?
רמת הסחירות.
עלות הביצוע.
ביצוע עסקה בתחום הנדל”ן יכולה להגיע לעלות מינימלית ממוצעת של כ-10% מגובה העסקה, בהנחה שפעלת במקום סחיר שיאפשר לך כניסה ויציאה מיידית באותו המחיר.
כך יוצא שמחיר הטעות המינימלי בביצוע עסקה בענף הנדל”ן הוא כ-10% אחוז מגובה העסקה (עלות מתווך, עו”ד ועוד מיסוי).
לעומת זאת, עלות עסקה בשוק ההון היא עד כ-1% עמלה (עלות שהיא יקרה ומי שיפנה אלי וודאי אדאג לו לעמלות במחירים מוטבים ומשופרים). אז אם בנדל”ן אנחנו מגיעים לעלות של 10% מול עלות של 1% בשוק ההון – שוק ההון מנצח.
בנוסף לעלויות הביצוע יש להוסיף את עניין הסחירות שאחראי על היכולת שלנו להיכנס ולצאת מעסקה בכל רגע נתון – גם כאן שוק ההון מנצח.
כך נמצא כי מתוך שני מבחני הבסיס המגדירים ‘סיכון’ (סחירות + עלות עמלות), שאלת גודל הסיכון מוכרעת לטובת שוק ההון כמקום הבטוח והזול ביותר שקיים בעולם המסחר.
במבחן הסיכון נמצא כי שוק ההון הוא המקום הבטוח ביותר, באופן יחסי, לכלל עולם המסחר. כל שנשאר הוא ללמוד כיצד לפעול בו במקצועיות ולנצל את היתרונות המלהיבים שבו.
אבל הטעות הזאת היא עוד כלום לעומת הטעות החמורה השנייה שהיא: “כדי להרוויח הרבה צריך לסכן הרבה”…
טעות מס’ 2:”כדי להרוויח הרבה צריך לסכן הרבה”
הטעות השנייה של מרבית האנשים והסוחרים היא שהם בטוחים כי כדי להרוויח הרבה – צריך לסכן הרבה. הם קושרים את גודל הרווח ביחס ישיר לרמת הסיכון ואינם מבדילים בין רמת הסיכון לרמת הוודאות.
זאת טעות גדולה מאוד שבגללה רוב האנשים מפסדים הפסדים גדולים וכואבים ולעיתים אף את רוב ממונם.
אני כבר מציב מולכם את המשפט המקצועי ההופכי לו, ככל שתסכנו יותר כך תפסידו יותר.
נכון שיש מעטים שסיכנו הרבה והרוויחו הרבה (ועשו הרבה רעש). אבל ישנם רבים יותר, שאותם לא שומעים, שסיכנו הרבה, הפסידו הרבה וקולם נדם בכאב ובצער על ההפסד שסיכנו (הרבה מכך בדרך לא מקצועית).
במבחן ובשיח שתנהלו עם רוב עשירי עולם תמצאו כי המציאות היא הפוכה, רובם מתנהלים בצורה שמרנית הממעיטה בגודל הסיכון ככל שניתן. מכאן שהסוד הוא לא בגודל הסיכון.
“אז לא הבנתי, אז איך אפשר להרוויח הרבה מבלי לסכן הרבה?”
גם כאן הפתרון הוא פשוט ומורכב משני חלקים פשוטים להבנה:
הראשון הוא ‘חתוך הפסדים’.
השני שלא פחות חשוב ממנו הוא: ‘מקסם רווחים’.
(דעתי המקצועית היא כי הרוב מיישם אותם הפוך):
אני אפשט. ולפני יישום ההנחיות צריך להבין מושג חשוב הנקרא – וודאות כיוונית.
הדרך להרוויח הרבה היא על-ידי ההבנה כי הדבר החשוב ביותר בעולם המסחר הוא רמת הודאות הכיוונית בעסקה. רמת הודאות היא שתקבע אם בכלל נעשה את העסקה וכמה כסף נסכן בה.
תראו, הסיבה היחידה שבזכותה נרוויח כסף היא פשוטה ובנויה כך שאם קנינו משהו ועל ציר הזמן המחיר עלה – אז נרוויח. הסבירות הגבוהה שזה יקרה (או לא יקרה) נקראת “וודאות כיוונית” על פי המינוח המקצועי.
המרווח שנוצר בין מחיר הקניה למחיר החדש הוא זה שאחראי לרווח (ולא גודל הסיכון) וככל שיש וודאות גבוהה יותר שהוא ייווצר – כך גדל הסיכוי לרווח ולהיפך.
על כן, בשלב הראשון אנחנו מגדירים עסקה טובה: זו שיש לה את מירב הסיכויים לנוע בכיוון מסוים (נגיד מעלה) ולייצר מרווח חיובי.
אגלה לך סוד מקצועי: הכל במסחר הוא עניין של מרווחים
התוצאה שנוצרת בין מחיר הכניסה לבין המחיר החדש נקראת מרווח, הרווח נובע מעצם המרווח והסבירות שלו להיווצר.
הודאות שזה יקרה או לא היא המגדירה את גודל הסיכון ובהתאם לכך את סכום הכסף שנסכן.
ישנן עסקאות רבות שמוצעות לנו כפיתוי דרך ציון אפשרות לרווח גדול (כגון קרקע חקלאית), אך בעלות רמות וודאות נמוכות וקלושות עד לא קיימות כלל. כך יוצא שככל שנסכן יותר – נפסיד יותר. צורת החשיבה הזו מנצלת את מחשבת הרוב כי ״כדי להרוויח הרבה – צריך לסכן הרבה״.
מכאן שהסוד המקצועי בעולם המסחר הוא היכולת להגדיר את רמת הוודאות, יכולת אשר קיימת בשיטות שונות הנלמדות בזהרטרייד.
אז מה צריך לעשות?
המפתח הראשון להצלחה בתחום הוא: הפסדים קטנים.
נכון בעולם של אי ודאות לסכן ביחס ישיר לרמת הודאות. ככל שהיא קיימת (הוודאות) נוכל לסכן יותר וככל שהיא לא קיימת נסכן פחות. הסוד הוא בהפסדים קטנים ולא בסיכונים גדולים.
המפתח השני להצלחה הוא: מקסום.
מן הידוע שהכלל הבסיסי בניהול סיכונים הוא חיתוך הפסדים ומקסום רווחים – הפסד קטן מצד אחד ומקסום תוצאה מצד שני הם הסוד המקצועי לשינוי המיוחל.
רוב האנשים פועלים בדיוק הפוך- הם מגדילים מאוד את הסיכון ומפסידים הרבה. ובנוסף עוצרים תהליכים מצליחים עוד לפני שהסתיימו ובכך במאזן שלהם יש כישלונות גדולים והצלחות קטנות.
אז מה הוא סוד ההצלחה ?
לימוד והבנה של תהליכים (כגון: שיטות הניתוח של ריצ’ארד וייקוף וג’סי ליברמור) אשר יאפשרו לך מצד אחד לסכן סכומים קטנים ונשלטים ומן הצד שני למקסם תוצאות. ובכך להגיע לרווחים גדולים.
למקצוע הזה אנחנו קוראים ניהול סיכונים. ניהול סיכונים מורכב מיכולת זיהוי והגדרה של תהליך, תוך יכולת הגדרת הסיכון בכל רגע נתון ומהן השלכות הניהול הכספי הנובעות ממנו.
אבל האמת היא ששום מאמר בנושא טעויות בתפיסת הסיכון שעושים רבים, לא יהיה שלם מבלי לדבר על הטעות השכיחה כי: “הגדולים מזיזים את השוק כרצונם ואנחנו הקטנים בעמדת נחיתות”. וזוהי הטעות החמורה מכולן בגלל ההשלכה שלה על התרחקות של רבים וטובים מתחום מלהיב בערך בלתי מוגבל כמו שוק ההון.
טעות מס’ 3:”המחשבה כי הגדולים מזיזים את השוק כרצונם ואנחנו הקטנים בעמדות נחיתות”
הטעות השלישית של מרבית האנשים, ואפילו סוחרים ותיקים, היא המחשבה כי ‘הגדולים מזיזים את השוק כרצונם ואילו אנחנו הקטנים בעמדת נחיתות’ וזאת טעות גדולה מאוד.
המציאות היא שהגודל בעולם המסחר הוא למעשה חיסרון ולא יתרון. ככל שהיותך גדול יותר – אתה מאבד מהגמישות ומהיכולת שלך להיכנס לעסקה בכל רגע נתון ולצאת מעסקה בכל רגע נתון.
תחשבו על כך בדרך הפשוטה: בגלל שאני צריך למכור כמות גדולה יותר של סחורה, כך אני זקוק לכמות גדולה יותר של קונים במחיר מסוים כדי להצליח למכור ביעילות.
באופן טבעי, ככל שאני גדול, הסיכוי שלי למצוא על כל מכירה גדולה – קונה, הולכת וקטנה. ולהיפך ככל שאני קטן, היכולת שלי למכור כמות קטנה בכל רגע נתון גדולה.
איבוד הגמישות הזאת היא למעשה איבוד היכולת שדיברנו עליה בתחילת המאמר והיא היכולת להיכנס ולצאת מעסקה בכל רגע נתון.
מכאן שככל שאתה גדול, רמת הסיכון שאתה מצוי בה גדלה ולהיפך. הצלחה מובטחת אינה תלויה בגודל שלך, אלא בהבנה המקצועית והמרתקת של תהליכים בשוק ההון, תוך כדי הבנה וניהול סיכונים מקצועי.
אז מה צריך לעשות?
ראשית – להחליט שאני רוצה להיות סוחר מקצועי, ללמוד ולהבין תהליכים תוך כדי ניהול סיכונים ובכך לחיות חיי עשייה בעלי ערך, חיים מרגשים שסופם רווח כלכלי ואישי.
אין ספק ש’סיכון’ והבנת ‘מהו סיכון’, הוא מפתח לתוצאה שאנו חווים בחיינו המסחריים, רוב האנשים בטוחים ששוק ההון הוא מקום מסוכן ומתרחקים ממנו.
בנוסף הם טועים לחשוב שרווחים והצלחות בחיים נובעים ביחס ישיר לגודל הסיכון ובכלל שאנו קטנים אין לנו סיכוי בעולם הזה לכן כדאי לנו לוותר.
אך ורק שינוי בתפיסת הסיכון והתייחסות נכונה אליו, תביא אתכם לתוצאה המיוחלת ותגרום לכך שתפסיקו לפספס הזדמנויות מלהיבות.
כפי שיכולתם ללמוד מהמאמר, שוק ההון הוא המקום הבטוח והזול ביותר ביחס לכל תחום מסחרי מקביל. המאפשר לנו סף כניסה החל מסכומים קטנים ויצירת פריצת דרך כלכלית ואישית.
כל זאת על-ידי יצירת תיק נכסים עם רמת וודאות גבוהה שעשויה להוביל אותנו לחופש כלכלי.
ההבנה השגויה שלנו את הסיכון היא זו הגורמת לנו להתנהל בצורה שגויה ולוותר על אחד מהתחומים הפוטנציאלים ביותר לצמיחה ולחיי רווחה המגיעים לכל אחת ואחד מאתנו – שהוא שוק ההון.
מבין הראשונים להפסיד הם אלו הפועלים מתוך אי הבנת הסיכון והפרדיגמה של “גודל הרווח הוא כגודל הסיכון” במקום להבין שסיכון הוא עניין של רמת וודאות ועלויות.
עכשיו תורכם
עד עכשיו הצגתי בפניכם 3 טעויות בתפיסת הסיכון שבגללן אתם מפספסים הזדמנויות לרווח כספי, עכשיו הבמה כולה שכלם.
מה תוכלו להוסיף מניסיונכם? איזו טעות הייתם מוסיפים מעבר ל-3 הטעויות שהצגתי במאמר? אנא, שתפו אותנו פה למטה, בתגובות (כדי שכולנו נלמד ונצמח ביחד).
הצעד הבא שלכם להצלחה
אהבתם? שתפו את המאמר עם החברים.
רוצים לקבל מאתנו עוד הרבה טיפים, עצות שוות והדרכה מעשית להתנהלות נכונה בשוק ההון? הקליקו כעת על הקישור ותוכלו להצטרף לרשימת התפוצה של ההדרכות והאירועים שאנו מקיימים.
הכל נכון מאוד למדתי זאת אצלך וזה נמצא אצלי בתחושות אוךם אתה מלביש על זה את המילים הנכונות מה שנבצר ממני.
ובעובדה עד היום אחרי כל הלימודים שלי אצלך ואצל ג’קי לא הצלחתי להתנהל באופן מלא בשיטות הללו. כנראה שהשלב הבא שלי זה למצוא מנטור אישי שיעזור לי לבנות ולהתנהל בצורה הנכונה תודה רבה לך אוה את הגישות שלך ובשבילי אתה מאסטר בשוק ההון
קודם כל נתחיל בזה שתמיד כיף לקרוא מאמר שלך.
שנית מאוד קשה לענות על זה וזה בטח לא מסתכם בכמה שורות.
יש סיפור שטוען שכאשר מתאגרף עולה להילחם בקרב הוא למד הכל על יריבו ויש לו תוכנית מפורטת איך לחסל את יריבו.
הכל משתבש שהמתאגרף מקבל אגרוף באף.
אני יכול להעיד על עצמי שהפחתתי את כמות הטעויות שלי מתחילת דרכי אבל ככל שאני יותר מתנסה וצובר ותק בשוק, אני מגלה שהטעויות כנראה לא יפסקו לעולם ואני פשוט לומד לחיות איתן, להפיק לקחים ולהתקדם הלאה.
אשמח להצטרף !
שלום זהר!
נהנתי לקרוא את המאמר:3טעויות בסיסיות של הציביר שעושה בשוק ההון.סדסד
דוגמא למאמר חויתי לאחרונה.בתאריך:23/4/2020 קניתי תעעודת סל על הנפט.uso
120 יחידות בשער:2.64 דרך בנק מזרחי.בתאריך28/4/2020 נתתי הוראה למכירה
בשער19.19 בנק מזרחי הוציא הוראה.אתה מוכר בהפסד!התקשרתי לבנק מזרחי ושאלתי?מדוע אני בהפסד?התשוובה:הורדנו לך את מספר היחידות ל-15 יחידות.כמו הנאמר במאמר.כאשר יש לך כמות יחידות רבה.קשה למכור.מכרתי מחוסר ברירה כמות של 15 יחידות בשער:25.70.