אתמול, השוק לא היה בדיוק בטלטלה – אבל גם לא בשלווה. ה”דאו” טיפס קלות, ה”נסדאק” ניסה למצוא את עצמו אבל סיים בירידה, ואילו ה-S&P 500 כמעט שלא זז.
היינו בסוג של ריקוד עדין, שבו אין באמת מי שמוביל את הקצב. מדד ה-S&P 500 מתייצב קרוב לשיא כל הזמנים, יש לפעמים תחושה של מרחב צר, כזה שבו כל תזוזה מרגישה כאילו היא על חודו של סכין.
מה התנועות והמדדים אומרים לנו?
ברקע לכל זה עומד דוח ה-CPI של אוקטובר – מדד המחירים לצרכן, כפי אתמול אתמול ככל שנעמוד בצפי המדד – השוק יהיה סטטי ולהיפך. הדוח הזה עורר מעט דאגות באשר לאינפלציה שנשארת מעל היעד של הפד, והזכיר לנו שהיוקר הזה עדיין מכביד על כתפינו.
מדד המחירים עלה ב-2.6% בשנה האחרונה, ובינתיים, ה-Core CPI – מדד ללא מחירי דיור, נשאר על 3.3% שנתי. המשמעות? עבורנו הסוחרים, מדובר בעוד נקודה שחייבים לשים עליה עין – כי האינפלציה יכולה בקלות לשחק לנו תרגילים עם שוק האג”ח.
מעניין היה לראות איך האג”ח מגיב לנתונים החדשים. תשואת האג”ח ל-10 שנים עלתה קלות ל-4.45%, בעוד תשואת האג”ח ל-2 שנים ירדה ב-4 נקודות לבסיס 4.28%. תנועות קטנות שיכולות לספר סיפור גדול, אם יודעים איך לקרוא בין השורות. השוק מעריך כרגע בסבירות של 82.3% שהפד יוריד את הריבית במפגש הקרוב בדצמבר, עלייה משמעותית מההערכה של אתמול, שהייתה רק 58.7%. זו דוגמה קלאסית איך שינוי קל בנתון אחד יכול להקפיץ את הצפיות.
ענקיות מול ענקים – מגה-קאפ מול שוק השבבים
אחד מהכוחות שהובילו את השוק אתמול היה תנועה מתוחכמת של מניות – המגה-קאפ. אפל ומיקרוסופט טיפסו קלות, עם עליות קטנות ששוב מוכיחות עד כמה כמות כזו של הון יכולה להשפיע גם בתזוזות הכי זעירות. אבל גם כאן, השוק לא היה אחיד, שכן מניות השבבים, שהן חלק משמעותי במגזר הטכנולוגי, נשארו מתחת לקו המים (היחוס). מדד הסמיקונדקטור (SOX) צנח בכ-2%, דבר שהשפיע על המדד הכללי של מגזר הטכנולוגיה.
יש בזה קצת מהטרגדיה הקלאסית: בזמן שהכוחות הגדולים בשוק מושכים למעלה, יש כאלו שנתקלים במכשולים ויורדים ואלה מדגישים את הפער שבין ענקי הטכנולוגיה לבין מי שנשארים עם הראש בקושי מעל המים. זה כמו משחק ששני צדדים בו מנהלים קרב בשדה שונה, והמשקיעים נאלצים לבחור צד – להמר על הבטוחים, או ללכת על הפוטנציאל הלא צפוי.
רוחב השוק – כאשר המספרים מדברים
בעוד שהמדדים נסגרו כמעט ללא שינוי, ראינו סימנים להתכווצות. ב-NYSE היו יותר מניות יורדות מאשר עולות ביחס של 3 ל-2, ובנסד״ק – יחס של 2 ל-1 לטובת היורדות. מדובר באינדיקציה ברורה לכך שהרבה מניות חוו יום פחות חיובי ושהשוק לא מתנהג בצורה אחידה.
למשקיעים, זו נקודה למחשבה: הרחבת השוק או כיווצו, מספרת סיפור מעבר למדדים המובילים. אמנם הם נראים חזקים, אבל מבפנים – אפשר לראות שבר גדול, המאותת שכנראה אנו עומדים בפני סוג של שיווי משקל שמאבד מהיציבות שלו.
מה קורה עם תעשיות – מי מוביל ומי מדשדש?
היום, תעשיות כמו צריכה מותרות, נדל”ן, תעשייה ואנרגיה בלטו לטובה. אבל לא הכל ורוד – מגזרים כמו שירותי תקשורת, טכנולוגיה ומגזר הבריאות חוו חולשה יחסית. נוצר כאן ניגוד מעניין שמצביע על כך שהמשקיעים מתחילים לבחור בקפידה לא רק במניות, אלא במגזרים עצמם.
זוהי מעין מחווה כלכלית של ״התחזקות מבפנים״ – מגזרים כמו צריכה מותרות ואנרגיה, שמסמלים רצון של הציבור להוציא ולהשקיע, מצביעים על אופטימיות מסוימת לגבי ההמשך. לעומת זאת, התחום הבריאותי והתשתיות, שזקוקים להזרקות הון והשקעות גבוהות, נראים חלשים יותר. זה כאילו השוק מתחלק בין מי שמאמין בעתיד טוב יותר לבין מי שממשיך לשמור על גישה זהירה.
דוח תקציב האוצר – עניין שכדאי לשים לב אליו
הנתונים התקציביים של חודש אוקטובר הציגו גירעון של כ-257.4 מיליארד דולר, לעומת גירעון של 66.6 מיליארד דולר באותה תקופה אשתקד. הפער הזה גדול ומרשים, ובעיקר מבהיל. הגורם המרכזי הוא הריבית הגבוהה שהובילה להוצאה נטו שמתקרבת לשיאים של כטריליון דולר בשנה – ולכך יש השפעה עצומה על השוק.
מבט קדימה – לאן אנחנו הולכים מכאן?
היום, הנתונים הכלכליים ימשיכו לזרום, עם פרסום מדד המחירים ליצרן (PPI) ותביעות האבטלה השבועיות. המספרים האלה, לכאורה קטנים, עשויים להיות כל ההבדל בין ציפיות של הורדת ריבית לבין שמירה על הקיים.
העניין המרכזי הוא שהמשקיעים מצפים לראות האם יש ירידה במתיחות האינפלציונית או האם נאלץ להתמודד עם המשך מגמות שמובילות להוצאות גבוהות יותר. כל מי שחי את המסחר יודע שהנתונים האלה הם כמו שעון מעורר – גם כשהשוק ישן, הם יכולים להעיר אותו בפתאומיות.
הסוחרים מתחילים להבין שהשוק הוא יצור חי, משתנה, ומתפתח בהתאם לנסיבות. כמו שלימד אותנו ג’סי ליוורמור, ״השוק לעולם לא טועה, אך הדעות על השוק טועות כל הזמן״. לכן, עלינו להתכונן לכל אפשרות ולשמור על קור רוח – גם כשהמספרים והתחזיות מתגלגלים לפנינו עם מורכבותם.
לסיכום – מחשבות אחרונות
יום נוסף מאחורינו, והסיפור ממשיך להיכתב. יש תקופות שבהן השוק מתנהג כמו סיפור עלילה ארוך ומורכב, ואתה פשוט מתבונן, מנסה להבין לאן כל זה הולך. בינתיים, אנחנו כאן צופים ומוכנים לתפוס את הרגע הנכון. זוהי דרכו של הסוחר – להבין את השוק, להסתכל עליו מתוך עומק, ולמצוא את הדרך להפיק ממנו תובנות ורווחים – ולזכור אנחנו בעיקר מגיבים למה שקורה ולא משפיעים על מה שקורה.
יום מבורך
זוהר ליבוביץ – 🐘-או-סוף המסחר שלך אבי שיטת וויקוף בישראל ותוכנית הליווי סוחרים ׳מרגל המסחר׳
חמורים או אריות מה התועלת שתצמח לחמור אם יקרא אריה? כתב תומס פולר הבוקר בעוברי על עיתונות הבוקר חשבתי שברבות הימים עוד נבין את המשפט, כיום אנחנו מרגישים בשימוש בטכנולוגיה שאנו אריות יגיע יום והכל עשוי להתברר ונגלה שאנו חמורים. אתה בטח שואל מה מביא אותי לכתוב את הדברים הללו הבוקר, התשובה היא הכותרת שקראתי […]
השוק הולך ונע לכיוון הקו הירוק תוך גילוי חולשה, ככל שנתקרב לקו ההתנגדות פחות קונים יופיעו, נכון למכור היפוך מטה (Reversal) אך יש לנהלו בזהירות הוא עלול להתגלות כמלכדות שורים, בדיוק ההפך מהמלכודת הקודמת שהייתה מלכודת דובים, הפתרון הוא ניהול צמוד של העמדות מכר החדשות למקרה שהמכירה תהפוך לפאניקה שתדרוס את הלוכדים. בכל מקרה ממשיכים […]
שהשוק מדשדש וחוזר לאמצע לרוב נמצא התפתחויות במקום אחר, זה זמן שאני מדבר על מעגל הקסמים של המטבעות בעיקר דרך התבוננות על התחזקות או החלשות אינדקס דולר, חוזה על נפט והזהב כהתפתחות מקבילה או מסביב לדשדש השוק. חייבים להכיר את הוקטורים השונים המשפיעים על השוק ועל מעגל הזמנים העולמי בכדי להבין את שרשרת התגובות […]
אתמול היה יום פנימי הזז בתנועה צדית עד לפרסום התוצאה, אני הולך ומוצא כי ימים אלה הם הימים הקשים ביותר למסחר תוך יומי ודאי לסוחרים מתחילים. התנועה הצדית הן בה כוח רב בכדי למשוך את התנועות מעלה או מטה, והמניות הנסחרות סובלות מתופעת “כיסי אויר” (מונח שהמצאתי הרגע או הקשר שהמצאתי הרגע), אחרי השעה תשע […]
8p6a99