אתמול, אחרי שבוע די מדוכדך שבו ה-S&P 500 ירד לראשונה אחרי שישה שבועות של עליות, המגמה התהפכה. המדדים המרכזיים נסגרו בעליות – ה-S&P 500 והנאסד”ק עלו בכ-0.3% כל אחד, הדאו ג’ונס רשם עלייה נאה יותר של 0.7%, אבל דווקא ראסל 2000, המדד שמייצג חברות קטנות יותר, קפץ ב-1.6%. צעד כזה, אחרי כמה ימים של נסיגה, נותן תחושה שהשוק עוד לא סיים לספר את הסיפור שלו – ורק נזכיר: שוק עולה זה לא תמיד שוק יציב.
משהו באוויר – אך מי סוחף את מי?
ראינו שהשוק עולה, אבל רגע, זה לא שכל המניות עולות באותו קצב. התמהיל מעניין – מניות פיננסים, חומרי גלם ונדל”ן בלטו אתמול בעליות, ולצידן גם מוצרי צריכה ותשתיות. מצד שני, הסקטור הטכנולוגי היה חלש יותר. מיקרוסופט, למשל, סיימה את היום בירידה קלה של 0.4% – כאילו ממתינה לתוצאות הדוחות של עצמה, שאמורים להתפרסם היום. יחד איתה, גם Nvidia ו-Broadcom רשמו ירידות קלות.
בנוסף, מגזר האנרגיה, שבדרך כלל מהווה חלק חשוב מהשוק, רשם ירידה של 0.7% בעקבות נפילת מחירי הנפט. כל זה קרה לאחר שישראל הגבילה את תגובתה כלפי איראן למטרות צבאיות בלבד, מבלי לפגוע במתקני נפט או תשתיות אסטרטגיות אחרות. כאן אומר משפט של אד סיקוטה שמתאים: “כל אחד מקבל מהשוק את מה שהוא מחפש.” כנראה שכמה סוחרי נפט חיפשו דברים אחרים לגמרי.
מה אפשר ללמוד מהתנהגות השוק אתמול?
לא מדובר רק בעליות נקודתיות – מדובר בתהליך שבו השוק שואף ליציבות. על אף עליית תשואות האג”ח, ראינו ביקוש מתמשך למניות. למעשה, אתמול נערכה מכירת אג”ח לשנתיים ו-חמש שנים עם ביקוש קצת פחות מלהיב, אבל זה לא בלם את המשקיעים.
התשואה על האג”ח לשנתיים עלתה בארבע נקודות בסיס ל-4.14% והתשואה ל-10 שנים עלתה בחמש נקודות בסיס ל-4.28%. השוק מסמן לנו שהדינמיקה בין מניות לאג”ח מורכבת יותר ממה שנראה על פני השטח.
אבל מה שמעניין במיוחד הוא היחס בין מספר המניות שעלו לבין אלו שירדו. גם בניו יורק וגם בנאסד”ק, היחס עמד על בערך 2 ל-1 לטובת העליות – סימן מובהק לקנייה רחבה, מה שיכול לתת לנו תחושה של קרקע יציבה יותר מאשר עלייה קצרת טווח.
הציפייה והדריכות – למה עוד לחכות?
במהלך השבוע יפורסמו הדוחות הכספיים של חברות גדולות, ביניהן גוגל, מטא, אפל ואמזון. כל אחת מהן יכולה להזיז את השוק לכאן או לכאן. השוק כרגע חי בתחושה של “קנייה בהתבסס על השמועות, מכירה בחדשות.”, בין הסוחרים אנחנו אומרים בקיצור “קנה את השמועה…”.
הדוחות הפיננסיים עשויים להוות מבחן משמעותי לשוק ולסמן לאן פניהם של המשקיעים בהמשך הרבעון הנוכחי.
במקביל, נצפה לנתונים כלכליים חשובים. היום יפורסמו מדדי מחירי הדיור (FHFA ו-Case-Shiller), מדד אמון הצרכנים לחודש אוקטובר, ונתוני מספר המשרות הפנויות בספטמבר (JOLTS). כל אלו עשויים לשפוך אור על מצבו של הצרכן האמריקאי – מנוע חיוני לכלכלה ולשוק המניות כולו.
השקפה של משקיע עם חזון
מה שראינו אתמול זה לא רק מדדים שקפצו ב-0.3% או 0.7%. זה ביטוי לתנועה עמוקה יותר בשוק. יש כאן שילוב של מומנטום ועצבים, תקוות וחששות – הכל מתערבב יחד למשהו שעשוי לשאת אותנו בחודשים הקרובים. צריך לזכור שאפשר לרוץ קדימה, אבל כדאי גם להבין איפה הקרקע שלנו חזקה ואיפה היא פחות.
בתוך כך, עוד ציטוט מאת טוני סליבה מתאר היטב את המצב: “המניעים של השוק הם כמו מסיבת קוקטייל – תמהיל של סקרנות, חשש, תשוקה וציניות. כל אחד מהמשקיעים רוקד בקצב שלו, רק שחשוב לא להיות השיכור היחיד במסיבה.”
לסיכום – המשך המעקב
בימים הקרובים, כל אחד מהנתונים הללו, כל חברה שמדווחות, ייחשפו מעט יותר מהכיוון שאליו השוק הולך. מה שחשוב הוא לא רק להבין את המספרים, אלא להרגיש את הפולסים הפנימיים של השוק, להבין את הדינמיקה בין המגזרים, והעיקר – לפעול מתוך תכנון ולא מתוך תחושות רגעיות.
יום מבורך
זוהר ליבוביץ – 🐘-או-סוף המסחר שלך אבי שיטת וויקוף בישראל ותוכנית הליווי סוחרים ׳מרגל המסחר׳
מבחינה טכנית, השוק נמצא בקניות יתר, ניכר שובע או הוון של כלל הנתונים, הדבר עשוי להוביל לתיקון. המשמעות האופרטיבית הטכנית היא אחת מהשניים: לא עושים כלום חדש עד גמר התיקון. מחפשים שורטים איכותיים למספר ימים עם תחילת התיקון. הייתי מציע ככל שיתחיל התיקון פעילות סלקטיבית על המגזרים שנכנסים למגה יורדת בגרפים היומיים. לכל סוחרי הלמה? […]
שניים נפגשים… (לא בדיחה) רוברט הלף (רוברט חצי 🙂 ) אמר כשיש מורה אחד ישנם שני תלמידים. הזכות ללמד כ״כ מלמדת, בעיקר מה שעולה מתוך הלימוד הוא לא תמיד התשובות הנכונות, אך בהחלט השאלות הנכונות הולכות ומצטברות לפני. ומצאתי כי השאלות הנכונות משרתות את הסוחר ככלי אסטרטגי מגן ומציל ממדרגה עליונה, אוסף אותם כל הזמן […]
מסחר בקורולציות אחת משיטות המסחר היא מסחר במתאמים (קורלציות). יש הרבה סוגים של מתאמים ממש כמו כמות סוגי הפעולות האריתמטיות, לא אכנס ואסביר את כולם בפוסט הזה כי הנושא ממש עמוק, רק אדבר על ההקשרים הפשוטים שאנשים קושרים לשווקים. לדוגמא, אנשים קושרים את התנהגות מחירי הזהב כהפוכים להתנהגות השוק, או את התנהגות הנפט לשוק, שלא […]
סקירה יומית יכולתי לדבר על התאריך המיוחד ה-1 למאי, ועל כך שאנחנו בחודש חדש וכיצד אני מסכם את החודש הנוכחי ואף חשוב לעשות זאת, אבל אני משאיר לך לעשות זאת לבד, הבוקר אתמקד במה שקרה בשוק בימים האחרונים מתחילת השבוע. אני מתבונן ביומיים האחרונים של המסחר הכל צפוי וברור ועדין מקשה על המון אנשים לפעול […]