במשך שנותיי כסוחר, אני מוצא עד כמה סוחרים ואנשים בכלל אוהבים סיפורים וחידות. החידה הראשית בעולמנו כסוחרים היא חידת השוק.
ומצאתי כי כל פתרון או הבנה של היגיון החידה, הוא סוג של התרת ספקות, המסביר במדיה מסוימת את המשיכה של אנשים לתחום, המסחר בשוק ההון.
אני אומנם מייצג גישה שרואה בניסיון לפתרון את החידה כשגיאה. מפני שהניסיון לפתור משמעותו הוא גם לסחור את הפתרון שלנו שהוא לא בהכרח הסיפור או פתרון השוק, הזמן שאנחנו יודעים זאת הוא מאוחר מדי.
הדבר קצת דומה להשתתפות בחידון שעולה כסף, יתכן ופתרת נכון ותרוויח. אך יתכן כי טעית ותשלם את מחיר הפעלת ההיגיון שלך השוק. רוצה לומר לך שלושה דברים מתוך ניסיוני רב השנים בשוק:
קח בחשבון שבחידה ובסיפור חסר לך נתונים שאינך מודע להם כלל.
קח בחשבון שהיגיון שלך ושל השוק לרוב אינם זהים.
קח בחשבון שעושים עליך מניפולציה – שהרי “כותב” החידה לא רוצה שתפתור אותה.
או בעיקר לא רוצה שתפתור אותה בזמן…
בגישה שלי לוקחת בחשבון לא את הפתרון האמיתי כי מה בכל רגע נתונים השחקנים הפעילים חושבים שהוא הפתרון וכתוצאה מכך בוחרים לפעול. ובכל מקרה הנה כתבה שקראתי הבוקר שאולי היא סוג של פתרון אפשרי לכל העניין לגישה של הנשיא האמריקאי לעניין אירן, סין והנפט.
בחידה הזאת העמדה שבחרנו בתחילת החודש הקודם לונג אנרגיה/נפט הייתה בעיקר בגלל דעת השחקנים הפעילים כפי שעלתה בניתוח שיפוטי שעשיתי.
טסלה או טס לה
הבוקר הוספתי על הגרף את שער הפתיחה החודשי על-מנת להבליט ולסמן אותו בהתייחס להתנהגות השוק, לעת הכתיבה הקו והתנהגות המחיר ביחס אליו מגדיר לנו את הגדרת ההזדמנות הבאה שלנו.
אבל לפני שאני חוזר ומדבר רגע על השוק, אשתף אותך בעוד כתבה שהצחיקה אותי, כשהייתי ילד (ילד שובב) לרוב הייתי יושב בסוף הכתה, במחברות שלי לא היו כתובים כי עם בעיקר שרבוטים וקשקושים.
כשאני יושב בסוף הכתה מתנדנד על הכיסא, בזמני או לא היה קיים המושג הפרעות קשב או לא נתנו לו משקל, הזיהוי שלי להפרעות קשב, הוא בדיעבד. הייתי תלמיד טוב אך מופרע, כך במסגרת השובבות שלי הייתי מרים את ראשי מדי פעם ללוח וצועק למורה “יש לך טעות…”
וחוסר למחברת השרבוטים שלי, זה היה משגע אותם, הם היו עוצרים את השיעור יושבים ומחפשים את הטעות ולאחר שהייתי רואה שהתייסרו מספיק בחיפוש הטעות הייתי צועק חזרה “סתם סתם אין טעות”
כמובן כמו כל מניפולציה טובה, מדי פעם הייתי צריך בהחלט למצוא טעות שאחרת זה לא היה עובד לי לפעם הבאה.
ההתנהגות של אילון מאסק הזכירה לי את השובבות בילדות (אגב לא פעם הוא מצליח לעשות זאת), הנה הכתבה שתסביר למה כוונתי. [קישור לכתבה]
מצב השוק
כאמור שער הפתיחה משמש לי כבסיס קבלת החלטת, בעת כתיבת הסקירה הקו בעיקר מתנהג כמו קו ציר שסביבו המחיר נע, קרובה העת שהמחיר יפתח בהתנהגות מגמתית ביחס לקו ויעבור למוד “מחפש מקום חדש”.
הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המצב הזה היא כרגע לחפש לונגים מעל הקו באיתות מתאים או לחפש שורטים מתחת לקו באיתות מתאים.
סבלנות הייתה ועודנה המפתח לעסקה המוצלחת הבאה, אני יודע ששיטות הניתוח שלי לא תמיד עולות בקנה המחשבה או ההיגיון של כולם ועדין מזכיר לעצמי מה אמר לי פיקסו בחוג ציור “על מנת לצייר עליך לעצום עיניים ולשיר”
אנרגיה חיובית הסעיף הראשון בכללי מגן הדוד שבנינו עומד האדם, הלך לך, התודעה. תודעה יכולה להתממש רק אם יש אנרגיה, יש דרכים רבות להניע אנרגיה בחיים. אחת הדרכים להנעת אנרגיה היא במה אנחנו מוקפים, ישר עולה לך לראש האנשים שמקיפים אותי אבל בעולם בר קיימא שאנחנו מנסים לשמר כיום. נמצא במחקרים כי גם הצמחים משפרים […]
סגירה קרוב לנמוך של בר היא המקום שמייצר את הודאות הכיוונית היחסית הגבוה ביותר בהתייחס לפחות ליחידת הזמן הבאה, כך בסוף שבוע היה לנו יחסית ודאות כיוונית במפה היומית ובסקירה השבועית אף פרשתי בפניכם “מפת דרכים” או את תכנית העבודה שלי ומתי אצטרף (עקרון הפעם השנייה ממשיך להתקיים). במסגרת החוקים שאנו הולכים מכתבים לעצמנו בעולם […]
תמונת מצב יומית שוב המבט מתחלק בין אלו שינתחו את המתרחש מצד מלחמת הסחר, לביננו שמנתחים את התנהגות המחיר, ככל שאתה מודע לכך שהמחיר מספר את הסיפור אתה הולך ומצוא כי משהו מוזר קורה בעולם. המוזרות היא התחושה שהחדשות מגיבות למחיר ולא המחיר מגיב לחדשות, ככל שאתה יותר זמן בשוק התופעה הזאת חוזרת וחוזרת החדשות […]
מסחר בקורולציות אחת משיטות המסחר היא מסחר במתאמים (קורלציות). יש הרבה סוגים של מתאמים ממש כמו כמות סוגי הפעולות האריתמטיות, לא אכנס ואסביר את כולם בפוסט הזה כי הנושא ממש עמוק, רק אדבר על ההקשרים הפשוטים שאנשים קושרים לשווקים. לדוגמא, אנשים קושרים את התנהגות מחירי הזהב כהפוכים להתנהגות השוק, או את התנהגות הנפט לשוק, שלא […]