המסחר התנהל אתמול באווירה חיובית, מדדי הרוחב בשווקים סגרו ביחסים חיוביים, בורסת ה-NYSE סגרה עם יחס של 9 מניות עולות מול כל 2 שירדו וה-NASDAQ עם יחס של 5 על כל 2 שירדו. פעילות התכנסות במניות בעלות משקל גבוה בשוק הגבילו את עליית המדדים בתחילת המסחר, יחד עם זאת לקראת הסגירה, כולם הצטרפו לחגיגה.
היום אקצר את הפסקאות על הסקירה כי אני רוצה לכתוב על ענק דורי, שנפטר אתמול בגיל 90, פרופ דניאל כהנמן ז״ל.
בזכותו הפכתי להיות סוחר ומקבל החלטות טוב יותר, בזכותו זכיתי להבין טוב יותר את המכונה הזאת שנקראת בני אדם, בעיקר לנהל סיכונים נכון יותר.
ההבנה כי אין סימטריה בין כאב הפסד להנאת הרווח, שינתה את כל הדרך בה אני מנהל סיכונים ומחליט מדי לעצור את פעילות המסחר היומית – זה ודאי לזכותו.
״הטיות קוגניטיביות הן לא שגיאות הן דרך חיים״
לזכר ענק הדור: פרופ׳ דניאל כהנמן
אני אתחיל מזיקוק של הדברים שזהו פרט המעיד על הכלל – האיש וספרו ״לחשוב מהר לחשוב לאט״ – זהו ספר המפצח את מערכת ההפעלה של המוח, פיצוח מערכת הפעלה של המוח היא חובה על כל אדם הרוצה להגיע להישגים יוצאי דופן בכל תחום בחיים.
ודאי שעולם הפסיכולוגיה והכלכלה אבל היום, כהנמן הותיר אחריו מורשת אדירה של מחקר פורץ דרך, תובנות חכמות ותפיסות חדשניות שהשפיעו רבות על הבנתנו את התנהגות האדם.
אני ממש מרגיש חובה לצרף כמה ציטוטים נבחרים של כהנמן הממחישים את גישתו הייחודית:
״אנשים אינם רציונליים כפי שאנו חושבים וגם לא אי רציונליים כפי שאנו חוששים.״
״אנו חיים בשני עולמות: מערכת 1, מהירה אינטואיטיבית ורגשית, ומערכת 2, איטית ומודעת מבוססת היגיון.״
השאלה החשובה ביותר היא לא איך אנשים חושבים, אלא איך הם צריכים לחשוב.״
כהנמן הדגיש את חשיבותן של הטיות קוגניטיביות בהבנת קבלת ההחלטות. הוא טען שאנשים אינם פועלים תמיד באופן רציונלי, אלא מושפעים ממגוון גורמים רגשיים, חברתיים וסביבתיים. גישתו פורצת הדרך תרמה רבות לפיתוח תחום הכלכלה ההתנהגותית, המשלבת עקרונות פסיכולוגיים בהבנה של התנהגות כלכלית.
ענק דורי שנכנס להיכל התהילה הדמיוני שלי – מורשתו תמשיך להשפיע רבות על הבנתנו את התנהגות האדם ועל קבלת ההחלטות שלנו.
אחת הדרכים להסביר לחץ מתמטי מול לחץ מנטלי הוא דרך אחד הדוגמאות שקראתי, בדוגמא מתואר פסיכולוגית שמסתובבת בחדר בזמן הרצאה והדגמה על לחצים בזמן שהיא מרימה כוס מים, הקהל ודאי ציפה לשאלה הכוס מלאה או הכוס ריקה, אך בחיוך היא אומרת להם שהיום השאלה הנצבת מולם היא אחרת ומיד זרקה לחלל החדר את השאלה “כמה כבדה היא הכוס?” הנוכחים זרקו בניחוש משקלים שונים ולאחר פרק זמן קצת מעל הסביר היא ענתה בחיוך “המשקל המדויק של הכוס לא משנה. מה שמשנה כמה זמן אני מחזיקה אותה במשך דקה לא בעיה אולם במשך כמה שעות היד תתחיל לכאוב” תוך שהיא מסבירה שלחצים ודאגות בחיים הם כמו כוס המים… המשך על ויסות ושחרור לחצים בתהליכים של שליטה וויסות לחיצים.
מצב השוק אין שינוי בצורה או בתכנים שעולים מתוך הגרף, כפי שאמרתי מבחינתי כל עלייה רק מותחת את הקפיץ ועדיין יש חשיבות להחל מאיזה נקודה אנחנו בוחרים לפעול אקטיבית או ליתר דיוק טקטית. חולשה בשוק הולכת ונערמת סימניה, עם כי רוב הציבור שאינו מקצועי ישאל את עצמו על מה הוא מדבר בכל יום אנחנו רואים […]
יכולתי אילו הייתי עושה בתבונה לסכם את הדברים במשפט או שאלה אחת כפי שהיא כתובה בכותרת. השוק סוגר על הגבוה אפקט מצטבר של עליות ודאי משפיע גם על מי שאינו מבין במסחר ואיני רואה סיבה שמשהו פה יתחיל לבצע עמדות מכר, מכאן שהמוכרים ודאי אינם בנמצא בזמן זה (אלה במקרה של חידוש סימן מסיבה כל […]
אחד הדגשים החשובים בלימוד אצלנו הוא הבנת מושג זמן ההווה או הרגע בזה בכלל בחיים. מכיוון שהנושא הוא עמוק וארוך לא אכנס לדיון עליו כאן בכתב אלא הזכיר אותו בפתיח בבחינת תזכורת לחשיבות המשפט שלנו ״סוחרים את ההווה ולא מנחשים את העתיד״. התחלנו את השבוע והסקירה השבועית מתוך הבנה שאנ נמצאים בתוך דשדוש שהתחיל בתחילתה […]
תודה
עצוב שאנו נאלצים להפרד מענקי הדור.
נקווה כי הדור הנוכחי יגיע גם הוא להישגים יוצאי דופן ולא נראה יותר כשלונות כואבים, כפי שחווינו רק לפני כחצי-שנה.
ציטוטים נוספים
“חרטה עתידית היא ההגדרה הטובה לסיכון.משקיע נבון צריך לדעת לפתח,לתרחש ולדמיין איך ירגיש אם הדברים יתפתחו שלא כמצופה”
קל יותר לזהות שגיאות של אחרים מאשר את שגיאותנו שלנו”