האם אי פעם מצאת את עצמך בוהה במסך המחשב, הלב שלך פועם בחוזקה, כשאתה מתלבט אם לסגור עסקה מפסידה או להחזיק בה עוד קצת? אם כן, אתה לא לבד. רבים חושבים שמסחר מוצלח הוא רק עניין של לדעת לקרוא גרפים או לנתח נתונים כלכליים, אבל האמת מורכבת הרבה יותר. ההצלחה שלך בשוק תלויה במידה רבה ביכולת שלך לשלוט במוחך – איך אתה מתמודד עם הפחד, איך אתה לא נופל לחמדנות, ואיך אתה מצליח לשלוט ברגשות שלך כשמולך עומדים סכומי כסף שיכולים לשנות את חייך.
המוח האנושי מתמודד עם אתגרים בשוק ההון בצורה לא אינטואיטיבית. מחקר שנערך ב-2019 על ידי אוניברסיטת קליפורניה מצא שכ-90% מהסוחרים המתחילים מפסידים כסף בשנה הראשונה שלהם, לא בגלל חוסר ידע טכני, אלא בעיקר בגלל טעויות פסיכולוגיות.
עד היום אין שינוי במספרים, למה? כי הפסיכולוגיה היא מה שמשפיעה על הסוחר יותר מהידע שיש לו. אתה יכול להיות עם הכלים הכי מתקדמים בעולם, אבל אם אתה לא יודע לנהל את הראש שלך – שום אסטרטגיה לא תעבוד לך.
אז איך עושים את זה? בואו נצלול פנימה.
1. המשחק הוא מנטלי, לא רק טכני
בואו נתחיל מהדבר הראשון שכל סוחר צריך להבין: מסחר זה לא רק גרפים ונתונים – זה משחק מנטלי. אנשים לומדים שנים איך לקרוא את השוק, לנתח תנועות, ואפילו להבין את מה שמאחורי הקלעים כמו הדוחות עצמם – אבל מה שהרבה מפספסים זה איך לשלוט במוח שלהם בזמן המסחר.
הבה נתבונן בסיפורו של דניאל, סוחר מתחיל בן 28 מתל אביב. דניאל השקיע חודשים בלימוד אסטרטגיות מסחר ובניתוח. הוא היה בטוח שהידע שלו יוביל אותו להצלחה מיידית. אבל כשהגיע הרגע לבצע את העסקה הראשונה שלו – קניית מניות של חברת היי-טק מבטיחה – הוא קפא.
“הידיים שלי רעדו כשהייתי צריך ללחוץ על כפתור הקנייה,” סיפר לי דניאל. “ידעתי שעשיתי את כל המחקר הנדרש, שהנתונים תומכים בהחלטה שלי, אבל פתאום הרגשתי שאני לא מסוגל לקבל החלטה. הפחד מהפסד השתלט עליי.”
הסיפור של דניאל ממחיש נקודה חשובה: שוק ההון הוא דינמי, ואין חוקי ברזל קבועים שתמיד עובדים. מה שעובד יום אחד, לא בהכרח יעבוד ביום הבא. אבל מה שתמיד חשוב זה איך אתה מגיב לזה.
ד”ר ברט שטיינבך, פסיכולוג ספורט מוביל, משווה את המסחר לספורט ברמות הגבוהות ביותר. “בדיוק כמו שספורטאי אולימפי מתכונן מנטלית לתחרות, כך גם סוחר צריך להכין את עצמו פסיכולוגית,” הוא מסביר. “זה לא מספיק להיות בכושר פיזי מעולה או לדעת את כל הטכניקות. ברגע האמת, זה המוח שקובע אם תצליח או תיכשל.”
ראיתי סוחרים שנכנסים לפאניקה בגלל ירידה קטנה במחיר, ומוכרים הכל כדי “להציל מה שנשאר”. מצד שני, יש סוחרים שממשיכים להחזיק בעסקאות יותר מדי זמן, כי הם חווים אקסטזה רגעית ורוצים לראות את הרווח גדל עוד קצת.
תרגיל מחשבה:
חשוב על הפעם האחרונה שביצעת עסקה. מה הרגשת ברגע שלחצת על כפתור הקנייה או המכירה? האם היית רגוע ובטוח בהחלטה שלך, או שהרגשת לחץ ופחד? תן לעצמך רגע לחשוב על זה.
המשחק האמיתי פה הוא היכולת שלך להישאר יציב, לא משנה מה השוק עושה. זה לא תמיד קל, אבל זה מה שמפריד בין סוחר ממוצע לסוחר מצטיין. בשביל זה צריך להבין לעומק את ההשפעות הפסיכולוגיות שלך.
2. הפחד והחמדנות: שני הכוחות המניעים את השוק
בוא ניגש לשני הכוחות הכי חזקים במסחר – הפחד והחמדנות. אלו לא סתם רגשות שמציפים אותך מדי פעם, אלא ממש ה”דלק” של השוק. אם אתה לא מבין איך הם עובדים, הם ישלטו בך.
הפחד:
הפחד מגיע כשאתה מרגיש שהעסקאות שלך עומדות להיכשל. הוא זה שגורם לך למכור מוקדם מדי, או פשוט להימנע מלהיכנס לעסקאות כי אתה חושש להפסיד. זה הפחד שגורם לך לא לפעול בצורה מחושבת. כשאתה נותן לפחד לשלוט, אתה מאבד את השקט הנפשי שלך ומתחיל לפעול מתוך לחץ ולא מתוך שיקול דעת.
בואו נחזור לרגע לסיפור של דניאל. אחרי שהתגבר על הפחד הראשוני שלו ונכנס לעסקה, הוא נתקל באתגר חדש. “המניה ירדה ב-2% ביום הראשון,” הוא מספר. “הרגשתי פאניקה מוחלטת. כל מה שיכולתי לחשוב עליו היה להיפטר מהמניה לפני שאאבד את כל הכסף שלי.”
דניאל נכנע לפחד ומכר את המניה בהפסד קטן. אבל מה שהוא לא ידע זה שיומיים לאחר מכן, המניה זינקה ב-15% בעקבות הודעה חיובית של החברה. “הרגשתי כמו אידיוט,” הוא מודה. “הבנתי שהפחד גרם לי לקבל החלטה גרועה.”
החמדנות:
מהצד השני יש את החמדנות. החמדנות היא מה שגורם לאנשים לקחת סיכונים לא מחושבים. זה כשאתה מרגיש שהרווח שלך עולה ואתה לא רוצה לוותר עליו, אתה נשאר בעסקה גם כשהיית צריך לצאת כבר מזמן. זה הכוח שגורם לך לרדוף אחרי כל הזדמנות בשוק, גם אם היא לא באמת מתאימה לתוכנית שלך.
הבעיה בחמדנות היא שהיא מעוורת אותך. במקום לראות את השוק בצורה אובייקטיבית, אתה מתמקד רק ברווחים הפוטנציאליים. וזה בדיוק הרגע שבו אתה מתחיל לקבל החלטות רעות.
לינה, סוחרת מנוסה בת 42 מחיפה, מספרת על חוויה דומה. “הייתה לי עסקה שהרוויחה 50% תוך שבועיים,” היא אומרת. “במקום לצאת עם רווח יפה, החמדנות השתלטה עליי. הייתי בטוחה שהמניה תמשיך לעלות ללא הגבלה. בסוף, המניה התהפכה וירדה בחזרה. יצאתי עם רווח של 10% במקום 50%.”
מחקר שנערך ב-2020 על ידי אוניברסיטת שיקגו מצא שסוחרים שמצליחים לאזן בין הפחד והחמדנות שלהם מרוויחים בממוצע 27% יותר מאלה שנותנים לרגשות אלו לשלוט בהם.
הטריק במסחר הוא להבין שהפחד והחמדנות הם חלק בלתי נפרד מהמשחק, אבל אתה לא יכול לתת להם לשלוט בך. ככל שתלמד לזהות אותם בפעולה, ככה תוכל לנהל את הרגשות שלך ולהיות סוחר טוב יותר.
תרגיל:
בפעם הבאה שאתה מרגיש פחד או חמדנות במהלך מסחר, עצור לרגע. קח נשימה עמוקה ושאל את עצמך: “האם ההחלטה שאני עומד לקבל מבוססת על הרגש הזה או על האסטרטגיה שתכננתי מראש?” זה יכול לעזור לך לקבל החלטות יותר מושכלות.
כיצד התנהגויות רגשיות מכשילות סוחרים
הרבה פעמים, הכישלון במסחר לא נובע מחוסר ידע טכני, אלא מהדרך שבה אנחנו מגיבים רגשית. הפסיכולוגיה האנושית מייצרת הטיות שמביאות אותנו להחלטות שגויות. הנה כמה מההטיות הנפוצות שגורמות לסוחרים ליפול:
אפקט העדר: כשאתה רואה שהרבה אנשים נכנסים לעסקה מסוימת או נוהגים בצורה מסוימת, יש לך נטייה ללכת בעקבותיהם. כולנו רוצים להרגיש חלק מקבוצה, אבל בשוק ההון זה מסוכן – אתה מתחיל לפעול לפי מה שכולם עושים, ולא לפי מה שהשוק מראה באמת.
דוגמה לכך היא הסיפור של רונן, סוחר בן 35 מירושלים. “בתחילת 2023, כולם דיברו על מטבעות קריפטו,” הוא מספר. “חברים שלי הרוויחו סכומים גדולים, ופתאום הרגשתי שאני מפספס. נכנסתי לשוק בלי שום ידע או אסטרטגיה, רק כי כולם עשו את זה. כמובן שהפסדתי הרבה כסף כשהשוק התהפך.”
מחקר שנערך ב-2018 באוניברסיטת MIT הראה שסוחרים שפועלים באופן עצמאי ולא מושפעים מ”רעש השוק” מרוויחים בממוצע 23% יותר מאלה שנוטים ללכת אחרי העדר.
קוגניציה אופטימית: הטיה שבה אתה רואה את העולם דרך “משקפיים ורודים”. סוחרים שנופלים להטיה הזו מאמינים שהשוק תמיד יתיישר לטובתם, גם אם כל הסימנים מצביעים אחרת. הם מחזיקים בעסקאות גרועות, כי הם בטוחים שהשוק “חייב” להתאושש.
טלי, סוחרת בת 29 מבאר שבע, נפלה לאותה מלכודת. “הייתה לי מניה שירדה ב-30% תוך חודש,” היא מספרת. “במקום לצאת ולקחת את ההפסד, המשכתי להחזיק בה. הייתי בטוחה שזה רק עניין של זמן עד שהיא תחזור למחיר המקורי. בסוף, המניה המשיכה לרדת וההפסד שלי הכפיל את עצמו.”
הטיית ההעדפה לעסקאות פתוחות: סוחרים רבים מתקשים להכיר בהפסד. זהו מצב שבו אתה מחזיק בעסקה מפסידה כי אתה לא רוצה להתמודד עם הכאב בסגירתה. התוצאה? אתה ממשיך לאבד כסף עד שהפסד הופך לגדול ממה שתכננת.
אלון, סוחר ותיק בן 53 מרמת גן, מודה: “לקח לי שנים להבין שלפעמים צריך פשוט לסגור עסקה מפסידה ולהמשיך הלאה. בעבר, הייתי מחזיק בעסקאות מפסידות במשך חודשים, מקווה שהן יחזרו לאיזון. זה גרם לי להפסדים גדולים ולתסכול רב.”
מחקר שפורסם ב-Journal of Behavioral Finance ב-2019 מצא שסוחרים שמסוגלים לסגור עסקאות מפסידות מוקדם יותר מרוויחים בממוצע 15% יותר בשנה מאלה שנוטים להחזיק בעסקאות מפסידות לאורך זמן.
תרגיל:
חשוב על העסקה האחרונה שביצעת. האם היא הושפעה מאחת ההטיות האלה? אם כן, איך היית מתנהל אחרת אם היית מודע להטיה הזו?
העניין הוא ככל שתכיר יותר בהטיות האלו, תוכל להתחיל לנטרל אותן ולבצע החלטות מבוססות יותר, בלי להיגרר אחרי הרגשות.
איך לפתח גישה פסיכולוגית נכונה למסחר
אז איך מפתחים גישה פסיכולוגית מוצלחת שמובילה להצלחה בשוק? זה לא משהו שקורה בן לילה, אבל כמו כל דבר, אפשר להתאמן ולשפר את היכולות המנטליות. הנה כמה טיפים שיעזרו לך לפתח את השליטה הפסיכולוגית הנדרשת:
לפתח משמעת עצמית
משמעת עצמית היא היכולת להישאר ממוקד ולהיצמד לתוכנית שלך, גם כשזה לא נוח. אחד הדברים הקשים ביותר במסחר הוא לדבוק בתוכנית כשיש פיתויים מכל כיוון – השוק עולה ואתה רוצה “לסחוט עוד כמה שקלים,” או השוק יורד ואתה מתפתה לצאת מהר מהעסקה.
ד”ר אליזבת’ לופטוס, פסיכולוגית קוגניטיבית מובילה, מסבירה: “משמעת עצמית במסחר היא כמו שריר. ככל שאתה מתאמן עליו, הוא מתחזק. זה מתחיל בדברים קטנים, כמו להגדיר זמני מסחר קבועים ולהיצמד אליהם, או לקבוע כללים ברורים לכניסה ויציאה מעסקאות.”
הסוד הוא לפעול כמו רובוט כשמדובר במשמעת. תחשוב על תרחישים שונים ותקבע מראש איך תגיב בהם. אתה חייב שיהיו לך כללים ברורים, מתי להיכנס ומתי לצאת, ושום תנודת שוק רגעית לא צריכה לשנות לך את זה.
יעל, סוחרת מצליחה בת 40 מהרצליה, משתפת את הגישה שלה: “בכל בוקר, לפני שאני פותחת את המחשב, אני יושבת לחמש דקות של מדיטציה. זה עוזר לי להתמקד ולהזכיר לעצמי את האסטרטגיה שלי. במהלך היום, אני עוצרת כל שעה לנשימה עמוקה ובדיקה שאני עדיין פועלת לפי התוכנית.”
תרגיל:
קבע לעצמך שלושה כללי ברזל למסחר (למשל, “אני לא מסחר יותר מ-2% מההון שלי בעסקה אחת” או “אני תמיד מציב סטופ-לוס”). כתוב אותם על פתק והדבק ליד המחשב שלך. בכל פעם שאתה מתפתה לשבור את הכללים, הסתכל על הפתק והזכר לעצמך למה קבעת אותם מלכתחילה.
ליצור תוכנית מסחר ולהיצמד אליה
כדי להימנע מהחלטות אימפולסיביות שמונעות מפחד או חמדנות, אתה צריך להכין לעצמך תוכנית מסחר ברורה ולהיצמד אליה. התוכנית שלך צריכה לכלול את כל מהלך המסחר – מה המטרות שלך, מה רמת הסיכון שאתה מוכן לקחת, איך אתה מזהה הזדמנויות בשוק, ואיך תנהל את העסקאות שלך.
למשל, כשאתה נכנס לעסקה, תדע מראש מתי תצא – בין אם זה ברווח או בהפסד. אם תגדיר לעצמך סטופים (נקודות יציאה), תוכל להתמודד עם פחד מכישלון הרבה יותר טוב, כי תהיה לך הגנה.
דוגמה לסוחר עם תוכנית טובה היא יונתן, סוחר בן 45 מרעננה. “לפני כל עסקה, אני יושב ומגדיר בדיוק מה התנאים לכניסה, מה נקודת היציאה ברווח, ומה הסטופ-לוס שלי,” הוא מסביר. “אם המחיר ירד ב-5%, אני יוצא מיידית עם הפסד מינימלי. אם הוא מגיע ליעד של 10%, אני יוצא עם רווח. ככה אני לא צריך לקבל החלטות רגשיות בזמן אמת – הכל כבר מוגדר מראש.”
זאת לא הדוגמא המושלמת בעיני, אבל היא בהחלט דוגמא לעדיף תוכנית בינונית עלפני עבודה בלי תוכנית.
תרגיל:
קח דף נייר וכתוב את תוכנית המסחר שלך. כלול בה את המטרות שלך, אסטרטגיית הכניסה והיציאה, וכמה אתה מוכן להפסיד בכל עסקה. הדבק את התוכנית במקום בולט ליד עמדת המסחר שלך.
לזהות את הפחדים שלך ולעבוד עליהם
הפחד במסחר יכול להגיע ממגוון כיוונים: פחד מהפסד, פחד מכישלון, ולפעמים אפילו פחד מהצלחה. כשאתה מזהה את הפחדים שלך, זה הצעד הראשון כדי להתמודד איתם. לא משנה מה הפחד שלך, יש דרכים לעבוד עליו ולנטרל אותו.
ד”ר דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל בכלכלה, מסביר: “הפחד במסחר נובע לרוב מחוסר ודאות. המוח שלנו מתוכנת להעדיף ודאות, ולכן הוא מגיב בחרדה למצבים לא ודאיים. אבל בשוק ההון, אי-ודאות היא חלק מהמשחק. הסוד הוא ללמוד לקבל את אי-הוודאות ולפעול בתוכה.”
לדוגמה, אם אתה מפחד להפסיד כסף, כדאי שתשאל את עצמך: מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות אם העסקה תיכשל? ברוב המקרים, ההשלכות פחות דרמטיות ממה שדמיינת, והבנת זה יכולה להפחית משמעותית את הפחד שלך.
שרון, סוחרת בת 38 מתל אביב, משתפת: “בהתחלה, הפחד שלי מהפסד היה משתק, חשבתי שכל הפסד אומר משהו עלי. לקח לי זמן להבין שהפסד הוא חלק בלתי נפרד מהמסחר. התחלתי לראות כל הפסד כהזדמנות ללמידה. זה שינה לגמרי את הגישה שלי.”
אם הפחד שלך עדיין מרגיש גדול מדי, אחד הדברים שאתה יכול לעשות זה פשוט להקטין את גודל העסקה – ככה תרגיש שאתה שולט בסיכון ולא נותן לו לשלוט בך.
תרגיל:
רשום את הפחדים הספציפיים שלך בנוגע למסחר. ליד כל פחד, כתוב מה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות אם הפחד יתממש, ומה תוכל לעשות כדי להתמודד עם זה. זה יעזור לך לראות את הפחדים שלך בפרספקטיבה ולפתח אסטרטגיות התמודדות.
לתרגל ניהול סיכונים חכם
ניהול סיכונים נכון הוא אחד המפתחות הכי חשובים להתמודדות עם הפחד במסחר. כשהסיכון מוגדר מראש, הרבה יותר קל לפעול בצורה רציונלית ולהימנע מפאניקה.
ד”ר טרייסי וייד, מומחית לפסיכולוגיה של קבלת החלטות, מסבירה: “ניהול סיכונים אפקטיבי מאפשר לסוחרים לקבל החלטות מתוך מקום של ביטחון, לא מתוך פחד. כשאתה יודע בדיוק כמה אתה מוכן להפסיד, אתה משחרר את עצמך מהלחץ הרגשי של ‘מה אם’.”
למשל, סוחרים מקצועיים לרוב מגדירים כלל שבו הם לא מוכנים להפסיד יותר מ-1% מההון שלהם בעסקה אחת. אם העסקה לא מצליחה, ההפסד יהיה קטן ומנוהל – ככה הם יכולים להמשיך לסחור בלי להיתקע בהפסדים כבדים שמורידים את הביטחון.
אריאל, סוחר ותיק בן 55 מחיפה, (כעת אני נזכר כמה היית נהנה לנסוע וללמד בכל רחבי הארץ) מספר: “לקח לי שנים להבין את החשיבות של ניהול סיכונים. פעם הייתי מסכן 10% מההון שלי בעסקה אחת. היום, אני לעולם לא מסכן יותר מ-2%. זה אומר שאני יכול לישון בשקט בלילה, ידיעה שגם אם אפסיד, זה לא יהרוס אותי.”
ברגע שאתה יודע שאתה מוגן, הפחד נעלם והשליטה חוזרת אליך. זו אחת הדרכים הכי פשוטות לבנות חוסן פסיכולוגי.
תרגיל:
הגדר לעצמך כלל ברור לניהול סיכונים. למשל, “אני לא מסכן יותר מ-X אחוזים מההון שלי בעסקה בודדת.” רשום את הכלל הזה והצמד אותו למסך המחשב שלך. בכל פעם שאתה נכנס לעסקה, וודא שאתה עומד בכלל הזה.
להתמודד עם הצלחה וכישלון
המסחר מלא ברגעי הצלחה וכישלון. החוכמה היא לדעת איך להתמודד עם שניהם בצורה מאוזנת. כשתצליח בעסקה גדולה, יש נטייה להרגיש על גג העולם ולחשוב שהכל אפשרי. אבל דווקא במצבים כאלה צריך להיזהר – אל תיתן לאופוריה להשתלט עליך ולהוביל אותך להחלטות מסוכנות.
ד”ר מרטין סליגמן, אבי הפסיכולוגיה החיובית, מסביר: “הצלחה יכולה להיות מסוכנת כמו כישלון אם לא מתמודדים איתה נכון. היא יכולה להוביל לביטחון יתר ולקבלת סיכונים לא מחושבים. מצד שני, כישלון יכול להיות הזדמנות ללמידה ולצמיחה, אם מתייחסים אליו בצורה נכונה.”
נועה, סוחרת בת 33 מראשון לציון, משתפת: “אחרי הצלחה גדולה בעסקה, הרגשתי שאני יכולה לכבוש את העולם. נכנסתי לעסקאות גדולות יותר, לקחתי יותר סיכונים. בסוף, איבדתי את כל הרווחים שלי ועוד קצת. זה לימד אותי שצריך להישאר מאוזן גם כשמצליחים.”
מצד שני, כישלון הוא חלק בלתי נמנע מהמסחר. אתה צריך ללמוד לקבל את זה ולצמוח מהטעות שלך. כשאתה נכשל בעסקה, תשב ותחשוב: מה גרם לכישלון? איך אפשר היה להימנע מזה? כל כישלון הוא שיעור – כל עוד אתה לומד ממנו, הוא לא באמת כישלון.
אבי, סוחר ותיק בעשור השישי לחייו , מספר: “בתחילת דרכי, כל הפסד היה מכה קשה לאגו. לקח לי זמן להבין שהפסדים הם חלק מהמשחק, ביום יום אני אדם מאוד מצליח זה לא הסתדר לי הפסדים עם התוצאות החיוביות בחיים. היום, אחרי כל הפסד, אני יושב ומנתח מה קרה. זה הפך את ההפסדים שלי להזדמנויות למידה.”
תרגיל:
נהל יומן מסחר. אחרי כל עסקה, בין אם היא הצלחה או כישלון, כתוב מה למדת ממנה. איך הרגשת? מה עשית נכון? מה היית עושה אחרת? זה יעזור לך לפתח מודעות עצמית ולשפר את הביצועים שלך לאורך זמן.
חשיבות החוסן המנטלי במסחר
החוסן המנטלי שלך הוא אחד הדברים החשובים ביותר בעולם המסחר. המסחר הוא משחק של אי ודאות, ובדיוק כמו שהשוק עולה ויורד, כך גם הרגשות שלך יזוזו איתו. לכן, חשוב לפתח עמידות רגשית וללמוד איך לשמור על קור רוח גם כשדברים לא מתנהלים לפי התוכנית.
ד”ר אנג’לה דאקוורת’, פסיכולוגית ומחברת הספר “Grit”, מסבירה: “חוסן מנטלי במסחר זה היכולת להמשיך קדימה למרות קשיים ומכשולים. זה לא אומר שלא תרגיש תסכול או אכזבה, אלא שתהיה לך היכולת להתאושש מהר יותר ולהמשיך להתמקד במטרות שלך.”
החוסן המנטלי הוא מה שמאפשר לך להמשיך ולהיות פעיל בשוק גם ברגעים הקשים, ולהתמודד בצורה נכונה עם כל מה שהשוק זורק עליך.
תרגיל לבניית חוסן מנטלי:
בכל יום, הקדש 10 דקות לתרגיל “מה אם”. חשוב על תרחיש קיצון בשוק (למשל, המניה שלך צונחת ב-20% ביום אחד) ותכנן איך תגיב. זה יעזור לך להיות מוכן מנטלית לכל מצב.
לסיכום: הפסיכולוגיה היא המפתח להצלחה במסחר
כשמדובר במסחר, הפסיכולוגיה שלך היא הכלי הכי חזק שיש לך. אם אתה יודע לשלוט ברגשות שלך, לנהל את הפחד והחמדנות, ולפתח משמעת עצמית – אתה כבר בדרך הנכונה להצלחה.
מחקר שפורסם ב-Journal of Behavioral Finance ב-2022 מצא שסוחרים שהשקיעו זמן בפיתוח היכולות הפסיכולוגיות שלהם הראו שיפור של 40% בביצועים שלהם לאורך זמן, לעומת קבוצת ביקורת שהתמקדה רק בשיפור היכולות הטכניות.
אז לפני שאתה מסתכל על הגרף הבא או על הדוח הכלכלי, תחשוב איך אתה שולט בראש שלך. ככל שתהיה מודע יותר לרגשות שלך ולפסיכולוגיה שמניעה אותך, כך תוכל לקבל החלטות חכמות ומושכלות יותר, ולהצליח במסחר לאורך זמן.
אני מזמין אותך לקחת חלק בתהליך שבו נלמד יחד איך לפתח את הכלים הפסיכולוגיים הנכונים להצלחה בשוק ההון. נלמד איך לבנות את החוסן המנטלי שלך ולהפוך את המסחר לכלי שמשרת אותך, ולא להפך.
רוצה להתחיל לפתח את היכולות הפסיכולוגיות שלך במסחר כבר עכשיו? הנה שני צעדים פשוטים שאתה יכול לעשות היום:
יישם את התרגילים המופיעים במאמר.
תאם עמי שיחה קצרה בה נברר יחד היכן אתה עומד ומה חסר לך כדי להתקדם בנתיב ההצלחה להפוך להיות סוחר מצליח ורווחי באופן יציב.
פשוט לחץ כאן כדי לתאם עמי שיחה ולהתחיל את המסע שלך לעבר מסחר מוצלח יותר ומאוזן יותר מכל בחינה.
זכור, ההצלחה שלך במסחר מתחילה בראש שלך. בוא נעבוד יחד כדי לפתח את הכלים הפסיכולוגיים שיעזרו לך להצליח!
היי זוהר,
אכן מאמר מעניין.
אני חושב שכדי להימנע מטעויות גדולות, צריכים לבחור היטב את המניה, מגמת עליה ברורה, לקבוע באיזה סכום נכנסים וכמה מניות לקנות, ובאותו זמן לקבוע stop loss, וגם מחיר יציאה צמוד לקו ההתנגדות, ולעקוב ולשנות את שניהם בהתאם להתפתחויות.
האם אני צודק?
זהר שלום,
בהתחלה, קשה מאד להבין מדוע אתה מתעקש שאומנות במסחר היא 80% פסיכולוגיה ו 20% טכניקה. בהמשך הדרך, הדברים מתחילים להתגלות אט אט .ההבנה שלפסיכולוגיה יש משקל מכריע בהצלחה או בכישלון הולכת ומתגלה, כשאתה מבין שהדרך להיות סוחר מקצועי היא למעשה זכוכית מגדלת על החיים שלך והאישיות שלך. ששמה תחת כוונת לייזר את כל הפחדים, האמונות והתכונות שלך ובנוסף הם מקבלים הגדלה ענקית ומשמעות אדירה.
אכן, פחד וחמדנות הם שניים מהכוחות העיקריים והחזקים ביותר שפועלים עליך במסחר, לא רק הפחד לפעול אלא גם פחד בהתנהלות תוך כדי העסקה, מה שמעצים עוד יותר את התחושה הלא נעימה ממילא.
המפתח הוא תכנון ואימון . ובפועל – שילוב של צבא ואוניברסיטה . אוניברסיטה עבור לימוד אינסופי, תרגול והשתפרות , וצבא לצורך משמעת משמעת משמעת ,תכנון מקדים, איסוף מידע , תרחישים ותגובות , ושיפור החוסן הנפשי תוך תרגול מתמשך.
אין תחליף להכנה מעמיקה לכניסה לעסקה עם תכנית סדורה שהתבססה על מחקר מקדים ועמוק ותוך ניהול סיכונים קפדני, בניית תרחישים ותגובות מראש, ואימון על משמעת ברזל לחתוך מהעסקה ברגע הראשון שהדברים לא הולכים נגד התכנית, וכאשר הנזק הוא עדיין מינימאלי . כמובן בשילוב של תחקיר ולימוד מה הביא לכשלון בעסקה שנכשלה או להצלחה בעסקה שהצליחה והטמעת התובנות בארגז הכלים לעתיד .
את כל זה ועוד הרבה שיש לי לומר, אני אומר מתוך ניסיון של פעוט בעולם המסחר..3 חודשים בלבד של לימוד ומתוכם חודש של מסחר בדמו, שמוכיח לי שוב ושוב כמה נכון להתאמן על יבש לפני שנכנסים לקרב באש חיה….הפציעות שאני חוטף בדמו כואבות רק באגו ולא בכיס – ועדיין , בדמו היד עדיין רועדת .
לסיכום, מבחינתי לפחות, עולם המסחר הוא מקום למי שרוצה שינוי מהותי באורח החיים שלו, בכל הרבדים, אין חצי מנה… אם אתה לא במקום הזה – אמליץ לחפש תחביבים פחות מסוכנים ויקרים ממנו, אך אם זו המטרה שלך -כמו שאצלי ,זהר מעניק לי פתיחת דלת לדרך שבהמשכה עולם ומלואו. לאן היא תיקח אותי וכמה זמן היא תארך – ימים יגידו.
סוחרים רבים, ככל שהם לומדים וסוחרים, עדין כשאני פוגש בהם לראשונה הם מבקשים לדעת האם ישנה שיטה סדורה שבהם, אנחנו כסוחרים ומכשירי סוחרים מתנהלים.
התשובה היא ודאי חיובית אנחנו תמיד פועלים ע”פ שיטה ותוכנית עבודה, הדגש שלי בכדי להבין את הנושא הוא שמה שמיוחד בעולם המסחר היא שהעבודה עצמה אינה בזמן במסחר, כך שהטעות הראשונה והמובילה שרוב הסוחרים עושים, הם עובדים בזמן המסחר.
העבודה בזמן המסחר רק מפריעה למסחר, בזמן המסחר אנחנו רק מקבלים החלטות על עבודה שעשינו בזמננו החופשי בדרך מסוימת.
נוביל אתכם בנתיב תהליך ההגעה לעסקה מצליחה, כך שתהיה לכם תבנית בה תוכלו ללכת ולבטח את אבני הדרך ממנה היא מורכבת.
התשובה היא פשוטה לזוהר הליבוביץ המנטור המס’ 1 בעולם!!. Zohar Leibovich הרבה הרבה מזל טוב זוהר!! אתה כמו אבי. לזוהר יש לו חזון “להיות… פורסם על ידי Yonatan Ariel ב- יום חמישי, 30 באפריל 2020
לפעמים מתפתח דיון או מחלקות בין צדדים, האחד רואה סימן קטן של התחלה של משהו והצד שני מתעלם או לא רואה בסימן שהראשון מציין כמספיק חזק על מנת להתחיל מהלך… דוגמא חייה ניתן למצוא כעת, במפה היומית אנו רואים פער מיצוי שלרוב מסיים מהליכים ובמפות הגדלות הכול עדין שורי וכלום לא השתנה. אז מה נכון […]
בעולם המסחר, יש קבוצה מסתורית שתמיד נראית צעד אחד לפני כולם. הם קונים כשכולם מוכרים, מוכרים כשכולם קונים, ותמיד מרוויחים בגדול. מי הם? הכסף החכם – אותם משקיעים מוסדיים וסוחרים מקצועיים שמחזיקים במפתחות להצלחה בשוק ההון. אבל מה אם היית יכול לגלות את הסודות שלהם ולהשתמש בהם לטובתך? בוא נצלול לעומק ונחשוף 5 טריקים שהכסף […]
היי זוהר,
אכן מאמר מעניין.
אני חושב שכדי להימנע מטעויות גדולות, צריכים לבחור היטב את המניה, מגמת עליה ברורה, לקבוע באיזה סכום נכנסים וכמה מניות לקנות, ובאותו זמן לקבוע stop loss, וגם מחיר יציאה צמוד לקו ההתנגדות, ולעקוב ולשנות את שניהם בהתאם להתפתחויות.
האם אני צודק?
צודק בכל מילה
זהר שלום,
בהתחלה, קשה מאד להבין מדוע אתה מתעקש שאומנות במסחר היא 80% פסיכולוגיה ו 20% טכניקה. בהמשך הדרך, הדברים מתחילים להתגלות אט אט .ההבנה שלפסיכולוגיה יש משקל מכריע בהצלחה או בכישלון הולכת ומתגלה, כשאתה מבין שהדרך להיות סוחר מקצועי היא למעשה זכוכית מגדלת על החיים שלך והאישיות שלך. ששמה תחת כוונת לייזר את כל הפחדים, האמונות והתכונות שלך ובנוסף הם מקבלים הגדלה ענקית ומשמעות אדירה.
אכן, פחד וחמדנות הם שניים מהכוחות העיקריים והחזקים ביותר שפועלים עליך במסחר, לא רק הפחד לפעול אלא גם פחד בהתנהלות תוך כדי העסקה, מה שמעצים עוד יותר את התחושה הלא נעימה ממילא.
המפתח הוא תכנון ואימון . ובפועל – שילוב של צבא ואוניברסיטה . אוניברסיטה עבור לימוד אינסופי, תרגול והשתפרות , וצבא לצורך משמעת משמעת משמעת ,תכנון מקדים, איסוף מידע , תרחישים ותגובות , ושיפור החוסן הנפשי תוך תרגול מתמשך.
אין תחליף להכנה מעמיקה לכניסה לעסקה עם תכנית סדורה שהתבססה על מחקר מקדים ועמוק ותוך ניהול סיכונים קפדני, בניית תרחישים ותגובות מראש, ואימון על משמעת ברזל לחתוך מהעסקה ברגע הראשון שהדברים לא הולכים נגד התכנית, וכאשר הנזק הוא עדיין מינימאלי . כמובן בשילוב של תחקיר ולימוד מה הביא לכשלון בעסקה שנכשלה או להצלחה בעסקה שהצליחה והטמעת התובנות בארגז הכלים לעתיד .
את כל זה ועוד הרבה שיש לי לומר, אני אומר מתוך ניסיון של פעוט בעולם המסחר..3 חודשים בלבד של לימוד ומתוכם חודש של מסחר בדמו, שמוכיח לי שוב ושוב כמה נכון להתאמן על יבש לפני שנכנסים לקרב באש חיה….הפציעות שאני חוטף בדמו כואבות רק באגו ולא בכיס – ועדיין , בדמו היד עדיין רועדת .
לסיכום, מבחינתי לפחות, עולם המסחר הוא מקום למי שרוצה שינוי מהותי באורח החיים שלו, בכל הרבדים, אין חצי מנה… אם אתה לא במקום הזה – אמליץ לחפש תחביבים פחות מסוכנים ויקרים ממנו, אך אם זו המטרה שלך -כמו שאצלי ,זהר מעניק לי פתיחת דלת לדרך שבהמשכה עולם ומלואו. לאן היא תיקח אותי וכמה זמן היא תארך – ימים יגידו.