‘הבל הבלים’ קהלת צדק הכל הבל הבלים… בשורה לא ככ נעימה שקבלתי בהתייחס לחבר (אח) קרוב גרמה לי לפתוח כך, איך הוסיפו ואמרו לי הבוקר היקום כל הזמן מאותת לנו – מסכים לגמרי תנסו לחיות ולמקסם כל רגע
אין רבות שאוכל לכתוב לכם על השוק לאחר הסקירה השבועית בתחילת השבוע ובעקבותיה הסקירות היומיות שעיקרן’ שב ואל תעשה’ – התנהגות המחיר ודאי מאשרת את הדברים. כמו שהוספתי עת לשבת ולחפש את ההזדמנויות הבאות, סריקה ידנית מעבר על מניות אחת אחת עד שתקפוץ לעין הפנינה הבאה.
האחים נאוי
הבוקר אני רוצה לדבר עמכם על מניית האחים נאוי שירדה ב-16% לערך לשער של 1755, הסיבה לירידה היא החלטת הדירקטוריון לבטל את מדיניות חלוקת הדיווידנד החל מ-2018. החלטה זו היא שינוי של החלטת החברה משנת 2014 החלטה אשר יצרה תשואה של 5% לערך על מחיר המנייה.
החברה היא חברה לניכיון המחאות, מימון חוץ בנקאי בעיקר יבואנים וספקים הרווח שלה מבוסס תשלום המחאה עתידית תמורת עמלה שמהוונת בתוכה רווח, זמן סיכון ועוד… יכול להיות שיש לה עוד פעילויות שאינני מודע לה. הכתיבה שלי היום בהתייחס לחברה היא עקרונית ולא איזה ניתוח עומק שנדרשת לפני פעילות במנייה.
לענייננו, רוב האנשים בטוחים כי חברה המחלקת דיווידנדים היא חברה טובה. כפי שכתבתי בעבר, בתפיסת עולמי חלוקת דיווידנדים אינה טובה לרוב לחברה. יש לעשות זאת רק במקרה שלחברה אין יותר לאן לצמוח או כאשר היא נמצאת בסביבה ובסוג פעילות שאינה יודעת להמשיך ולייצר תשואה על הון.
חברה שמחלקת דיווידנדים היא חברה בה המחלק חושב על עצמו ולא על החברה. לעיתים אי ההבנה של משמעות חלוקת דיווידנדים מושכת פנימה משקיעים וסוחרים. במקרה שלפנינו החברה הודיעה אתמול על שינוי מדיניות, דבר שגרם בתגובה לרדת מעל 15% במחזור חריג מאוד.
זאת אומרת- כל מי שמכר מניות בגלל שינוי החלטה של מדיניות החלוקה, החליט לצאת החוצה (מבחינתי ובמשקפיים שאני מודד את הדברים) משתי סיבות עקריות, הראשונה היא שטות, כיוון שהחלטה זו הייתה גורמת לי דווקא לקנות. והשנייה היא קיום בעיה כלשהי, כאשר- ככל שהבעיה היא אמתית הייתה גורמת לי ודאי למכור כפי שהם נהגו אתמול.
הסיבות האפשרויות לבהלה ולמכירת אתמול:
1. הפסקת או שינוי מדיניות חלוקת דיווידנדים.
2. בעיה שיש בחברה, כגון הפרשה על (חוב של) לקוח או בעיה אחרת שגורמת למימושים כבר שלושה חודשים.
לא ארחיב על האפשרות השנייה, שככל שהיא קיימת היא ודאי בעיה שגורמת לסוחרים להוון מחדש את שווי החברה ובעקבות מסקנה למכור, אני ודאי לא מודע לכזאת בעיה רק מזכיר את העניין כאפשרות קיימת. תוסיפו על זה את מכירה וצמצום אחזקות של בעלי השליטה לא מזמן וזה ודאי מדליק נורות של תהייה. הזמנים של הדברים לבטח באים לידי ביטוי בגרף המצורף, בכל מקרה אוסיף משהו מצד העולם של הניתוח השיפוטי שאני מייצג: במשקפיים שלי, המנייה יורדת ללא סיבה (מושג בניתוח שיפוטי המדבר על אגירת אנרגיה פוטנציאלית) ומכיוון שכך לפחות צפוי ריבאונד לתנועה, עם זאת לא נפעל כנגד המחיר ולא נתווכח עם הכסף – כל עוד הוא מוכר, נתבונן. נוכל להתחיל לפעול רק בסימני עצירה או נסיון לאסוף על אזור תמיכה כפי שמסומן בגרף המצורף.
אבל האפשרות הראשונה של הפסקת חלוקת דיווידנדים הייתה אמורה בעיני לגרום למנייה לעלות מעלה ולא לרדת מטה, וזאת ודאי הזדמנות קנייה. אנסה להסביר לכם בפשטות, מקווה שזה יעשה לכם סדר למה לפעמים היגדים כמו ‘יש כסף על הרצפה’, או ‘קניות בזמן שכולם בפאניקת מכירות’ הם לעתים נכונים ומהווים הזדמנות ולעתים גורמים לנזק.
אי חלוקת כסף החוצה (ביטול דיווידנד) תגדיל את ההון העצמי של החברה. הגדלת הון עצמי של החברה, במיוחד חברה שהסחורה שהיא מוכרת הוא הכסף, מצד אחד – תגדיל את החוסן הפיננסי ודירוג האשראי שלה ובכך תקטין את עלויות קניית הכסף שלה (החברה ממנפת פעילות). ומצד שני תאפשר לה פעילות על תיק אשראי גדול יותר. יש לזה בעיקר משמעות אחת והיא הגדלת שורת הרווח הסופי, ככל שהרווח הסופי יגדל תוך שמירת על חסינות פיננסית וודאי שווי החברה יגדל בהתאם.
כך שגם אם מחיר המנייה לפני שינוי המדיניות היוון פנימה שווי כולל חלוקה, וכעת זה השתנה, אין לזה משמעות למי שנמצא בחוץ ומתבונן כעת ויכול למצוא הזדמנות קניה. בקיצור, מה שחשוב כעת ללקוח שייכנס לאחזקה (יקנה מניות) הוא מה יקרה מעתה ואילך. ומכאן שאני רואה במה שקרה אתמול הזדמנות ולא בעיה.
אז למה אני לא קונה?
שלוש סיבות עיקריות, לא לפי סדר החשיבות, הן:
לא סוחר את השוק בארץ
לא בדקתי לעומק את החברה ולא מתווכח עם הכסף
אידיוט 😉
לקחתי את עניין המקרה כשיעור ונסיון להסביר איך פערי חשיבה מייצרים הזדמנויות למי שמבין כיצד השוק עובד ומתנהל. והזדמנות נוספת להסביר מדוע בעיני חלוקת דיווידנדים היא דבר שלילי ולא חיובי. בעודי כותב, עולה לי ידיעה על בזק וחלוקת דיווידנד.. רשמתי על כך בעבר ואני מצר לקרוא זאת פעם נוספת.
נעקוב על ציר הזמן ונראה כיצד הדברים התפתחו… ככל ששיעור קטן זה עשוי לעזור למשהו אתם מוזמנים להפיץ ולהגיב
One comment on “האחים נאוי ומדיניות חלוקת דיווידנד (סקירה יומית 24.08.17)”
עושה שכל המאמר הזה!!
יש חברות , אני מכיר בשוק האמריקאי, שתכליתן תשלום דיודנד חודשי. החברות האילו מיועדות לפנסיונרים שבמקום שישקיעו ישירות בדלא ניידי משקעים את כספם בחברה. אני מניח שאילו הן החברות היוצאות מן הכלל שמדגישות את הסבר שלך.
מצב השוק הכותרת של הסקירה השבועית עסקה בכך שאני יושב על הידיים, הסיבה המיקום שלנו בשוק בעת הזאת, כשאני מדבר על מיקום הכוונה תמיד לשלב בתהליך. ודאי שהמחיר לא נשאר סטטי ומכאן הוא ינוע לאחד הכיוונים, כל מי שחושב בעת הזאת שנכון לקנות והמחיר יעלה ישמח לגלות שצדק. באותה מידה כל מי שחושב שנכון למכור […]
לאו דזה אומר “להבין אחרים זאת חוכמה, להבין את עצמך זאת הארה” אני מבין זאת בכדי לגלות לכם שהדרך להיות סוחר טמונה בסדר דברים של לאו ובתוכן הדברים של לאו, רוב הסוחרים כושלים כי סדר הלימוד והבנה שלהם את הדברים הפוך לדבריוו לאו
תפסיק לספר לנו סיפורים זהר מה אתה בחפש בעולם המסחר? נשאל לא פעם כנ”ל על תכלית הלימוד ולשם מה אני עושה אותה? וממשיך בשאלות הקשורות לכשרון מסחר והצורך ללמד. תשובות רבות היו לי לאורך השנים לשאלות ולתהיות, אך הבוקר מצאתי את היפה והאצילית מכל התשובות. “והזהירו החכמים… ואמרו… שאין לשום תכלית החוכמה: לא לקבל כבוד […]
מצב השוק הסימנים הראשונים ממשיכים ומצטברים ואכן אנו רואים כי daily נכנס לתנועה תיקון, תנועה שיכולה להתחיל בעיכוב בתנועה ולהמשך בתיקון במחיר עצמו. התנהגות המגזרים אף היא ממשיכה את הסימנים שהזכרנו אתמול, הכבדה של מגזרים המצויים בקניות יתר עליהם התווספו המגזרים שנשענו על החלק התחתון של הדשדוש האחרון. העלייה בתנודתיות הביאה לתיקונים אלימים במספר מניות […]
עושה שכל המאמר הזה!!
יש חברות , אני מכיר בשוק האמריקאי, שתכליתן תשלום דיודנד חודשי. החברות האילו מיועדות לפנסיונרים שבמקום שישקיעו ישירות בדלא ניידי משקעים את כספם בחברה. אני מניח שאילו הן החברות היוצאות מן הכלל שמדגישות את הסבר שלך.